J/88 introducerades av J-Boats i USA 2013 och sedan 2014 levereras båtar byggda av J Composites i Frankrike för den europeiska marknaden.

J88.se, byggd 2015, köptes begagnad i Hamble, UK, och seglades till Göteborg i augusti 2017.
Film från hemseglingen.

Våren 2022 såldes båten för att ge plats åt nya (seglings-)upplevelser. Ett mentalt tufft beslut och speciellt när man tittar tillbaka på hur skoj vi haft: Film med några minnen.


Varför J/88?

  • Sportig men samtidigt lätthanterad båt  som kan ge fina fartkickar med sin stora gennaker på  utskjutbart peke. Tänk vad skönt att slippa balansera på fördäck med en spinnakerbom när det går sjö och blåser 10-12 m/s och istället plana iväg utan oro för  kommande  gippar.
  • En 29:fotare ger hanterbara krafter i fall/skot och sättning/nedtag av segel kan göras av ett fåtal personer även i hårdvind. Stor sittbrunn med rorkult gör att J/88 passar fint för både  shorthanded  segling samt med full besättning på 5-7 personer.
  • "Strippad" men funktionell interiör som tål väta då det ofta blir blött med gennaker upp/ner. Bra med plats för segel mm och 2-3 personer kan sova i båten även om det blir svårt med privata besök på  toaletten. Inget pentry, kylskåp, vattentank mm.
  • Skrov, däck, förstärkningar och kölinfästning förefaller gedigna. Kolfibermast och djup (2.0m) L köl med rejäl blybulb ger bra stabilitet. Utanpåliggande djupt roder ger bra bett även då båten kränger vilken den tydligen ska tillåtas göra på kryssen mot att hålla högre fart.
  • Masten står på däck för att bli kortare och därmed underlätta vid vägtransport på trailer.  Båten väger  ca 2.5 ton med utrustning och med en kärra så blir det väl ca 3.2 ton totalt, dvs det behövs en stor dragbil och en förare med körkort för tungt släp. Det går alltså att ta båten på släp till kappseglingar och eftersom det finns  centrumlyft så kan detta underlätta vid sjösättning.
  • En förhållandevis liten båt ger lägre kostnader för segel, båtplats, underhåll mm och likaså  tar det mindre tid att hålla den i ordning.
  • J/88 har fått bra kritik vid seglingstester och uppfattas mer som en "storbåt" i sina egenskaper än som en ren lättviktsracer. En kraftig inombordsmotor ger trygghet och jag tar gärna den extra vikten för att slippa fippla med utombordare.

 Updated: Feb 15, 2022